Бачковски тутманик

Бачковски тутманик
Снимка: Жаклин Павлова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
2 бр.
"Не може да отречете, че ни се е получило добре, даже много добре. Дайте един лайк за майстора и си запишете рецептата сред любимите"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 1.2 кг
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче, жива
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • оцет - 1 с.л.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • вода - 150 мл хладка
  • сирене - 500 г
  • масло - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка наливаме 150 мл вода и смачкваме маята, размиваме заедно със захарта и 1 с.л. брашно. След като шупне маята, в подходящ съд (малко легенче) пресяваме брашното.

Правим кладенче и започваме да прибавяме съставките. Чукаме яйцата, като от едното използваме само белтъка за тестото, а жълтъка за намазване. Добавяме солта, 1 с.л. олио, маята, содата и върху содата изсипваме 1 с.л. оцет, за да няма вкус и мирис на сода тестото и да кипне.

Започваме да месим не дълго време, ако е много рядко, добавяме брашно по малко. Докато още лепне, продължаваме да добавяме олио, за да стане много мазно и да спре да лепне. Оставяме да втаса около 40-50 мин. при стайна температура.

След това започваме приготвянето на тутманика по избор.

Вит тутманик: Взимаме топка с размера на два юмрука и издърпване като за мекици. Слагаме по 1 и1/2 лъжица разтопено масло и малко натрошено сирене, като навиваме на руло и подреждаме на разстояние, за да втаса повторно. Намазваме с жълтъка отгоре.

За погача: Редуваме 1 разтеглен блат 1 и 1/2 лъжица масло и натрошено сирене. Отгоре слагаме пак блат и отново - плънка. Така правим около 5-6 пъти, за да не кипне мазнината, като се надуе и пак втасва.

Печем на умерена фурна. Пускаме на 50°С за 10 мин. и после усилваме на 150°С до готовност, като се проверява с клечка за зъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: