Начин на приготвяне
В една голяма купа се смесват маята, водата и захарта и се оставят за 10 минутки да се активира маята. Прибавя се мазнината и 3 1/2 чаени чаши брашно. Бърка се с дървена лъжица.
Белтъците се прибавят и се бърка съвсем внимателно, като се загребва отдолу
нагоре, после се добавя останалото брашно на части, по 1/4 чаена чаша, докато се
усвои от сместа.
Набрашнява се плота и се замесва леко тестото. Удря се 100 пъти тестото върху
плота. Става супер еластично и на малки мехурчета.
Оставя се да втаса докато удвои обема си. Премесва се и пак се оставя да втаса до
като удвои обема си.
След като е втасало два пъти тестото се разделя на 24 части. Всяка част се измесва
и се оформят хлебчетата. Оставят се отново да втасат.
В това време се загрява фурната на 220 градуса и десет минутки преди да се
поставят хлебчетата да се пекат, се слага на най-долното празна тава.
Когато хлебчетата са втасали се намазват с разбитите белтък и прясно мляко и с
много остър нож се прави лек разрез. Поръсват се със сусам, мак или други семена.
В празната тава във фурната се изсипва една чаша лед и веднага се поставя тавата
с хлебчетата. Пекат се на средно ниво около 20-25 минутки до готовност.
Коментари