Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Най-пухкавите хлебчета

Най-пухкавите хлебчета

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4232
Най-пухкавите хлебчета1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Имаме претенции, че това са най-вкусните и пухкави хлебчета на света и никой не може да ни убеди в противното"

Необходими Продукти

  • вода - 2 1/2 ч.ч. топла
  • мая - 2 с.л. суха
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 7 ч.ч.
  • мазнина - 2 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • белтъци - 3 бр. разбити на сняг
  • За намазване отгоре
  • белтъци - 1 бр. (разбит леко с 2 с.л. прясно мляко)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В една голяма купа се смесват маята, водата и захарта и се оставят за 10 минутки да се активира маята. Прибавя се мазнината и 3 1/2 чаени чаши брашно. Бърка се с дървена лъжица.

Белтъците се прибавят и се бърка съвсем внимателно, като се загребва отдолу

нагоре, после се добавя останалото брашно на части, по 1/4 чаена чаша, докато се

усвои от сместа.

Набрашнява се плота и се замесва леко тестото. Удря се 100 пъти тестото върху

плота. Става супер еластично и на малки мехурчета.

Оставя се да втаса докато удвои обема си. Премесва се и пак се оставя да втаса до

като удвои обема си.

След като е втасало два пъти тестото се разделя на 24 части. Всяка част се измесва

и се оформят хлебчетата. Оставят се отново да втасат.

В това време се загрява фурната на 220 градуса и десет минутки преди да се

поставят хлебчетата да се пекат, се слага на най-долното празна тава.

Когато хлебчетата са втасали се намазват с разбитите белтък и прясно мляко и с

много остър нож се прави лек разрез. Поръсват се със сусам, мак или други семена.

В празната тава във фурната се изсипва една чаша лед и веднага се поставя тавата

с хлебчетата. Пекат се на средно ниво около 20-25 минутки до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Таня Левенова
Таня Левенова
Чудесни са Доре-аз ги намазвам моите с жълтък ,олио и вода..
08.02.2017 12:30
1
Покажи всички подкоментари