gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с мая

Питка с мая

Питка с мая
Снимка: Камелия Деевска
1 / 5
10/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне45 мин.
Готвене60 мин.
Общо105 мин.
Порции8
"Веднъж приготвите ли пухкава пита, толкова ще ви хареса, че няма да погледнете повече готовите изделия в хлебарницата"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа наливаме половината мляко (150 мл) и го стопляме добре. В него слагаме маята, захарта и една супена лъжица брашно. Разбъркваме и оставяме маята да шупне.Трябва да стане три пъти повече на обем.

През това време пресяваме брашното. Правим кладенче в него. Разбиваме яйцата с останалите продукти и към тях добавяме вече шупналата мая. Замесваме меко тесто, което да не ни лепне по ръцете, и го оставяме да втаса.

След като втасва, го разделяте на три топки. Всяка топка разточвате на кръг и поливате с разтопено масло. Отгоре слагате втората топка, също разстелена. Отново краве масло и накрая и третата разстелена топка.

След като сложите и трите листа един върху друг, ги навивате на руло и леко го размесвате, за да стане малко по-дълго. След това от едно нарязвате триъгълничета, като двата края от това руло оставяте за средата на питката.

Оставяте отново да втаса. Мажете с жълтък.

Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса.

Рейтинг

5 9
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: