Начин на приготвяне
В купа наливаме половината мляко (150 мл) и го стопляме добре. В него слагаме маята, захарта и една супена лъжица брашно. Разбъркваме и оставяме маята да шупне.Трябва да стане три пъти повече на обем.
През това време пресяваме брашното. Правим кладенче в него. Разбиваме яйцата с останалите продукти и към тях добавяме вече шупналата мая. Замесваме меко тесто, което да не ни лепне по ръцете, и го оставяме да втаса.
След като втасва, го разделяте на три топки. Всяка топка разточвате на кръг и поливате с разтопено масло. Отгоре слагате втората топка, също разстелена. Отново краве масло и накрая и третата разстелена топка.
След като сложите и трите листа един върху друг, ги навивате на руло и леко го размесвате, за да стане малко по-дълго. След това от едно нарязвате триъгълничета, като двата края от това руло оставяте за средата на питката.
Оставяте отново да втаса. Мажете с жълтък.
Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса.
Ако рецептата ти харесва, опитай и нашата питка пухкавелка или неустоимите ни памук погачи.
Коментари
Благодаря за рецептата.
Прекрасно се получи.
Браво! Гостите ми останаха очаровани!