Начин на приготвяне
Почистете скумрията от вътрешностите и я измийте много добре. Желателно е да се премахне тъмната вътрешна обвивка, защото в противен случай, рибата може да горчи.
Посолете я добре със сол и я оставете за 2-3 часа, за да си поеме от солта. Готовата риба изплакнете и подсушете.
Междувременно сложете картофките да се варят, като предварително ги измиете обилно с вода.
Картофите са готови, когато леко започнат да омекват. Охладете ги и ги обелете. Сложете ги в подходяща тава за печене. Поръсете ги с олио, сол и чубрица. Изпечете ги до златисто-кафеникав загар.
Загрейте олио в тиган за пържене. Оваляйте рибата добре в брашното от всички страни. Изпържете рибата до златисто от всички страни на умерен огън.
Отцедете от мазнината върху домакинска хартия. Поднесете рибата със запечените картофки и парче лимон.
Пържената риба с дребни картофки е готова.