Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Пълнозърнести питки с брашно от лимец

Пълнозърнести питки с брашно от лимец

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4232
Пълнозърнести питки с брашно от лимец
Снимка: Dora Grozeva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5
"Другото име на здравето - пълнозърнести питки с лимец"

Необходими Продукти

  • вода - 350 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • масло - 50 г
  • брашно от лимец - 150 г
  • брашно - 150 г бяло
  • брашно - 100 г пълнозърнесто пшенично
  • ръжено брашно - 100 г пълнозърнесто
  • суха мая - 1 пакетче
  • слънчогледово семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към топлата вода се прибавя маята и захарта и няколко лъжици бяло брашно, след което се изчаква 10 минутки, да се активира маята. Прибавя се разтопеното масло.

Останалите брашна се смесват добре, прави се кладенче. В него се изсипва течната смес, прибавя се солта и се замесва хубаво еластично тесто. Прибавя се слънчогледовото семе и се омесва до пълното поемане от тестото. Покрива се и се оставя на топло за около час, да втаса.

Тестото се разделя на 12 топки и се оформят питките. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене, правят се нарези с остър нож и се поставя във фурната.

Първоначално се включва на 50-100 градуса за около 15 минутки, след което температурата се увеличава на 180 и се пекат до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Dora Grozeva
Dora Grozeva
Страхотни са! Радвам се ,че са ви харесали. А и на снимката се вижда, че са се получили много добре.
08.05.2020 18:10
1
1
Покажи всички подкоментари
Цвети
Цвети
Много благодаря за рецептата. Ползвах пълнозърнесто брашно и брашно от лимец, станаха много добре.
07.05.2020 22:28