Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пържени патладжани и тиквички с доматен сос

Пържени патладжани и тиквички с доматен сос

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пържени патладжани и тиквички с доматен сос
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
6
"Когато зимата ви се прияде нещо свежо - опитайте тази вкусотия с патладжани и ароматен сос"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 бр. около 1 кг
  • тиквички - 1 кг
  • брашно - бяло за потапяне
  • олио - за пържене
  • сол
  • ДОМАТЕН СОС
  • домати - 2 консерви около 800 г (белени на кубчета)
  • олио
  • чесън - 2 скилиди нарязани на люспи
  • черен пипер - щипка, микс зърна
  • сол
  • захар - 1/4 ч.л.
  • магданоз - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се почистват, обелват и се нарязват на филии около 1 см. Силно се поръсват със сол, разтъркват се и се оставят в тавичка под наклон, за да се отстрани черната им вода.

Тиквичките се почистват, обелват и нарязват на филии около 1 см. Потапят се леко в брашно и се пържат до златисто. Изваждат се върху домакинска хартия, за да се отстрани излишната им мазнина.

Патладжаните се измиват под студена вода, много добре се подсушават в домакинска хартия и се пържат в горещото олио до златисто. Изцеждат се върху домакинска хартия от излишната мазнина.

В тенджерка се налива олио за готвене, сгорещява се и се изливат двете консерви белени домати. Добавя се сол и чесън нарязан на люспи с бръснарско ножче.

По желание се добавя и щипка микс от пипер. Оставя се на умерен към слаб котлон да ври/пържи докато се изпари напълно водата.

По време на готвенето често се разбърква, за да не захване дъното на тенджерата. Когато лъжицата започне да оставя следи по дъното се сваля от котлона и се добавя захарта. Разбърква се. Сосът трябва да бъде плътен и гъст. Добавя се силно наситнен магданоз.

Пържените патладжани и тиквички с доматен сос са много вкусни.

Източник: Бележките на Мама

Забележка: Зеленчуците се нарязват на по-дебело за да не се разкъсват, защото зимата все още съдържат повече вода, отколкото пролетта.

Това е една най-обикновена рецепта, не е нещо ново и необикновено, но е свежа за все още зимните месеци. По желание може да се добави и млечно-чеснов сос с копър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: