Пита с джумерки

Пита с джумерки
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"И ако не сте разбрали веднага - това са питки, пълнени с вкусни пръжки, така че не губете време, ами си запишете рецептата"

Необходими Продукти

  • мая - 1/2 кубче прясна
  • топла вода - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л
  • брашно - за средно меко тесто (около 600 г)
  • джумерки - 100 - 150 г
  • яйце - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се слага маята да се активира заедно с топлата вода, една чаена лъжичка захар и една супена лъжица брашно. Купата се оставя настрани за около десет минути, за да шупне маята.

Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и в него се излива шупналата мая. Прибавя се солта и яйцето, като половината от жълтъка му се оставя за намазване.

Замесва се средно меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Втасалото тесто се разделя на три топки, които се разточват на три кори с диаметър, колкото е диаметърът на тавата, в която ще печем.

Поставя се в подмазаната с мазнина тава едната кора и върху нея се разпределят половината от джумерките, слага се втората кора, отгоре останалите джумерки.

Накрая се покрива с третата кора. На нея се правят разрези като решетка и се надупчва с вилица. Питката се оставя да втаса още малко. След като втаса, се намазва с останалия жълтък, размесен с малко вода.

Пълнената питка се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Питата с джумерки е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: