Начин на приготвяне
В купа се слага маята да се активира заедно с топлата вода, една чаена лъжичка захар и една супена лъжица брашно. Купата се оставя настрани за около десет минути, за да шупне маята.
Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и в него се излива шупналата мая. Прибавя се солта и яйцето, като половината от жълтъка му се оставя за намазване.
Замесва се средно меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Втасалото тесто се разделя на три топки, които се разточват на три кори с диаметър, колкото е диаметърът на тавата, в която ще печем.
Поставя се в подмазаната с мазнина тава едната кора и върху нея се разпределят половината от джумерките, слага се втората кора, отгоре останалите джумерки.
Накрая се покрива с третата кора. На нея се правят разрези като решетка и се надупчва с вилица. Питката се оставя да втаса още малко. След като втаса, се намазва с останалия жълтък, размесен с малко вода.
Пълнената питка се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Питата с джумерки е много вкусна.