Медена торта с шоколадов мус и сладко от манго

KaterinaSpasovaKaterinaSpasovaЧирак7137981
20/02/2017
"Това не е обикновена торта, а истинско произведение на сладкарското изкуство "
Приготвяне90 мин.
Готвене80 мин.
Общо170 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо553
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • За сладкото от манго
  • манго - 2 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч захар
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • За блата
  • яйца - 2 бр.
  • кафява захар - 100 г Мусковадо
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • олио - 80 мл
  • мед - 5 с.л.
  • брашно - 1 ч.ч
  • сода бикарбонат - 1 равна ч.л.
  • бакпулвер - 1 равна ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • карамфил - 3 - 4 бр. счукан
  • джинджифил - 1/2 ч.л. на прах
  • За крема
  • заквасена сметана - 1 кофичка от 450 г
  • течен шоколад - 300 г
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • желатин - 1 пакетче
  • За ганаша
  • течна сметана - 120 мл
  • черен шоколад - 250 г
  • масло - 2 с.л.
  • За сиропиране
  • кафява захар - 4 - 5 с.л. Мусковадо
  • вода - 1 ч.ч.
  • ром - 1 капачка
  • За украса
  • шамфъстък - смлян
  • сладкарска сметана
  • сладко от манго
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата: Яйцата се разбиват със захарта на пухкава маса. Содата се слага в киселото мляко и се добавя към сместа, като продължаваме да бием на по-бавни обороти на миксера. Постепенно се добавят олиото, медът, бакпулверът и подправките и бъркаме, докато се получи гладка смес. Изсипваме я във форма със свалящи се бордове с диаметър 22- 23 см, на която сме застлали дъното с намазнена хартия за печене.

Пече се на два етапа - първо на 200 градуса за 10 минути, а след това на 170 градуса за 15 минути. Много е важно фурната да не се отваря по време на печенето, защото блатът спада и ще се наложи да се пече втори. Когато печенето приключи, фурната се изключва, но не се отваря и блата се оставя вътре за още 10 минути. Едва след това се вади и се охлажда върху решетка. Когато е напълно изстинал се вади от формата и се разрязва внимателно на две.

За сладкото от манго: Мангото се обелва, почиства се костилката, нарязва се на малки парченца и се слага в тенджерка. Засипва се със захарта и се вари. Когато сместа заври се оставя на умерен огън за 15 минути. След това се отделя и се оставя да изстине напълно. Вари се на още два пъти за по 10- 15 минути. След последното изключване се добавя лъжичка лимонов сок, разбърква се и се оставя напълно да изстине.

За сиропа: Захарта се залива с водата и се вари, докато се разтвори. След като изключим огъня се добавя ромът, разбърква се и се оставя да се охлади.

За шоколадовия мус: Първо смесваме заквасената сметана с течния шоколад и бъркаме, докато се хомогенизира. След това разбиваме сладкарската сметана и я добавяме към сместа и отново разбъркваме. Накрая заливаме с няколко лъжици вода желатина, само да го покрие и оставяме да набъбне. Внимателно го загряваме да се втечни, добавяме към крема и отново разбъркваме. Цялото бъркане е с шпатула. Оставяме 10-15 минути в хладилника, за да започне леко да стяга.

Сглобяване на тортата:

Върху тортената чиния или поставка слагаме рингове за торта, които или трябва да са сантиметър-два по- големи от блата на тортата или първо трябва да си направим кръг от картон с по- малък диаметър и да изрежем блатовете по него. Аз нямам такива рингове, затова използвах борда на тортената форма без дъното, който поставих в чинията. Направих си кръг от картон с диаметър 20 см и изрязах двата блата по него. Целта е, когато сглобяваме тортата да изливаме спокойно муса, така той ще отива отстрани и после няма да ни се налага да измазваме тортата отстрани.

Поставя се единият блат в ринга, като гледаме да го центрираме, така че отвсякъде да остава равно празно разстояние, сиропираме добре блата, слагаме по-голямата част от сладкото от манго като си оставяме малко за украса. Щедро изсипваме половината от крема, за да се излее отстрани на блата, заравняваме и поставяме втория блат. Сиропираме и него и изсипваме останалата част от муса, отново заравняваме внимателно и оставяме тортата за една вечер да престои в хладилника, за да може хубаво да стегне.

На другата сутрин си приготвяме ганаша, като загряваме сметаната почти до завиране, но внимаваме да не кипне, за да не се пресече. Слагаме вътре маслото и натрошения шоколад и оставяме за пет-шест минути да се разтопи шоколада. След това с шпатула внимателно бъркаме до получаването на хубав и гладък ганаш. Оставяме още няколко минути да се поохлади. През това време с тънък и навлажнен нож минаваме между тортата и ринга, отваряме внимателно ринга и сме готови за заливане.

Поставяме тортата на решетка, заливаме с ганаша, така че да я облее от всякъде. Може и просто да я полеете и да оставите ганаша да се стече небрежно без да покрива тортата отвсякъде отстрани. След това я оставяте, за да започне да стяга. Пред това време си приготвяте украса- в моя случай разбих 100 мл сладкарска сметана и я добавих към останалия ганаш. Сложих в поша и украсих отгоре. Към украсата сложих и малко сладко от манго и поръсих със смлян шамфъстък.

Както се вижда не се справих много добре с поша, но тортата е уникално вкусна и си заслужава целия този труд, особено ако имате повод да почерпите.

Рецептата за блата е взаимствана от блога Ароматно в кулата на вещицата с някои съвсем леки промени и то основно в подправките, но всичко останало е мое хрумване. За тези, които ще се престрашат да я направят- Бон апети! подобни рецепти тук

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар