Начин на приготвяне
Първо се приготвя тартът. За целта брашното, солта, мекото масло и виното се слагат в пасират и се смилат, докато се получат мокри трохи. Изсипват се на плота и се измесва полутвърдо тесто, което се увива в найлоново фолио и се оставя на хладно да почине поне 30 минути. След това тестото се накъсва на топчета, колкото орех, поставя се в тавичка с диаметър 22- 23 см и тестените топчета започват да се натискат с ръка, така че да се оформи равен блат, на който се правят бордове по стените с височина 3- 4 см.
Така полученият блат се надупчва с вилица на няколко места и се пече на 180 градуса за 20 минути до леко зачервяване. След това се оставя напълно да се охлади и внимателно се изважда от формата и се поставя върху плоска тава.
Доматите се измиват, нарязват се на кръгчега, нареждат се върху кухненска хартия и леко се посоляват. Оставят се така да престоят 20-30 минути, след това леко се подсушават отгоре с друго парче кухненска хартия.
Приготвя се пълнежа от рикотата (изварата), накълцаната на ситно моцарела и пармезана на прах, които се разбъркват до хомогенност.
Пестото се приготвя като всички продукти за него се поставят в блендер и се пасират до получаване на хомогенна смес. Ако е необходимо се подправя с малко сол. Разбира се, може да се използва и готово песто, но домашното е по-вкусно.
Дъното на тарта се намазва с песто, изсипва се сместа със сирената, върху нея се нареждат доматите и се пече на 220 градуса за 20-25 минути. Оставя се да почине 1 час, преди да се поднесе, но още докато е топъл се поръсва с накъсани листа от пресен босилек.
Доматите могат да се заменят с тиквичка, която се обработва по същия начин като доматите, но тогава тартът върви повече с копър.