Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен тарт»Тарт с домати и сирена

Тарт с домати и сирена

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733701691
Тарт с домати и сирена
Снимка: Потребител#165452
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Вместо тарт може спокойно да го наречете пролетен празник на сетивата - истинска феерия от вкус и аромат с нотка пролетно настроение"

Необходими Продукти

  • За тарта
  • брашно - 250 г
  • масло - 125 г
  • сол - 1 ч.л.
  • бяло вино - 3 с.л.
  • За пълнежа
  • рикота - 400 г
  • моцарела - 100 г
  • пармезан - 4 с.л. на прах
  • домати - 3 бр. едри (сорт Рома)
  • босилек
  • За домашното орехово песто
  • босилек - 1/2 връзка
  • пармезан - 4 - 5 с.л. на прах
  • орехи - 100 г почистени
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя тартът. За целта брашното, солта, мекото масло и виното се слагат в пасират и се смилат, докато се получат мокри трохи. Изсипват се на плота и се измесва полутвърдо тесто, което се увива в найлоново фолио и се оставя на хладно да почине поне 30 минути. След това тестото се накъсва на топчета, колкото орех, поставя се в тавичка с диаметър 22- 23 см и тестените топчета започват да се натискат с ръка, така че да се оформи равен блат, на който се правят бордове по стените с височина 3- 4 см.

Така полученият блат се надупчва с вилица на няколко места и се пече на 180 градуса за 20 минути до леко зачервяване. След това се оставя напълно да се охлади и внимателно се изважда от формата и се поставя върху плоска тава.

Доматите се измиват, нарязват се на кръгчега, нареждат се върху кухненска хартия и леко се посоляват. Оставят се така да престоят 20-30 минути, след това леко се подсушават отгоре с друго парче кухненска хартия.

Приготвя се пълнежа от рикотата (изварата), накълцаната на ситно моцарела и пармезана на прах, които се разбъркват до хомогенност.

Пестото се приготвя като всички продукти за него се поставят в блендер и се пасират до получаване на хомогенна смес. Ако е необходимо се подправя с малко сол. Разбира се, може да се използва и готово песто, но домашното е по-вкусно.

Дъното на тарта се намазва с песто, изсипва се сместа със сирената, върху нея се нареждат доматите и се пече на 220 градуса за 20-25 минути. Оставя се да почине 1 час, преди да се поднесе, но още докато е топъл се поръсва с накъсани листа от пресен босилек.

Доматите могат да се заменят с тиквичка, която се обработва по същия начин като доматите, но тогава тартът върви повече с копър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: