Начин на приготвяне
В патладжаните се прави надлъжен разрез, така че да останат цели и се издълбават. Посоляват се и се оставят половин час, за да се отдели горчивия сок. Ситно нарязаната вътрешност на патладжаните се задушава в част от мазнината 2 минути при 100% мощност на микровълновата.
Изплакнатите и подсушени патладжани се нареждат в подходяща тава, поливат се с останалата мазнина и се пекат 13-15 минути при пълна мощност. като се пренареждат няколко пъти, за да се изпекат равномерно. Доматите се обелват и нарязват на ситно.
Смесват се с нарязаните чесън, лук и магданоз. Прибавят се към задушената вътрешност на патладжаните. Подправят се със сол и черен пипер и се задушават 5-7 минути при 100%, като се разбъркват няколко пъти.
Добавя се лимоновият сок и се разбърква. С получената смес се пълнят патладжаните, съдът се покрива и се пече 5-6 минути при 50%. Сервират се охладени.