Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Боб чорба»Здравословен боб без запръжка

Здравословен боб без запръжка

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Искате ли да ви докажем, че бобът е вкусен дори и без да му се прави запръжка - ето, опитайте и оценете!"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г зрял
  • лук - 1 глава (голяма)
  • моркови - 2 бр. (големи)
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • целина - парче
  • зехтин - 150 мл
  • червен пипер - 1 с.л.
  • домати - 2 бр.
  • сол - на вкус
  • джоджен - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете почистения и измит боб в тенджера със студена вода, поставете на силен огън да заври. След като поври 10 минути, изхвърлете водата, измийте боба и му налейте отново студена вода.

Нарежете в него лука, чесъна и коренчето целина на ситно, морковите на филии и налейте зехтина.

Поставете боба на силен огън, а след като заври намалете на слаб огън и поставете капака, така варите да готовност.

По време на готвенето следите водата в боба да не намалява по-малко от два пръста над боба, ако намалее добавяте гореща вода. Десет минути преди да го свалите от огъня му добавете, червеният пипер, обелените и нарязани на ситно домати и посолете на вкус.

Свалете готовия боб от огъня поръсете със ситно нарязан пресен джоджен, разбъркайте и затворете с капака, така за около 10 минути. Сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: