Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Печени кюфтета от тиквички със сос

Печени кюфтета от тиквички със сос

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878213021
Печени кюфтета от тиквички със сос
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Не само са великолепни, но се приготвят и толкова лесно - при това без никакво пържене. Затова, не се колебайте, грабвайте бирата и идвайте"

Необходими Продукти

  • тиквички - 1 по - голяма
  • яйца - 2 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • сирене - 50 г
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • магданоз
  • сол
  • черен пипер
  • куркума
  • ленено семе
  • за соса
  • чесън - 3 скилидки
  • майонеза - 50 г
  • кисело мляко - 100 г
  • къри - щипка
  • черен пипер
  • копър - стрък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и настържете тиквичката. Хубаво е да я оставите да се отцеди за десетина минути.

Към настърганата тиквичка се слагат яйцата, брашното с бакпулвера, сиренето и подправките. Разбърква се добре. Ако сместа Ви е много рядка, може да добавите галета/ сирене/ дори да настържете кашкавал. Разбърквате сместа добре.

Покривате тава с хартия за печене и започнете да оформяте кюфтенцата. Може да използвате лъжица за сладолед или просто с обикновена лъжица да слагате от сместа в тавата. Подредените кюфтенца поръсваме с ленено семе.

Слагате кюфтетата в предварително загрята фурна на 170 градуса и печем до златист цвят. Получават се много меки и пухкави.

*Не съм ползвала мазнина, за да са по-диетични. Да, получават се може би малко по-сухи, но прецених, че в соса има достатъчно мазнина, заради майонезата. Ако желаете, може да добавите 50 г масло.

Млечно-чесновият сос се приготвя по стандартния начин. Разбивате добре майонезата заедно с млякото. Скилидките чесън се пресоват, добавят се към соса, заедно с подправките и се разбърква добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: