Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък Хляб»Маймунски хляб със зехтин

Маймунски хляб със зехтин

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Маймунски хляб със зехтин
Снимка: Таня Левенова
7 / 8
28/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Ароматът на този хляб ще ви накара да забравите всички обещания, които някога сте давали, да спазвате диети"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • вода - 220 г топла
  • мая - 7 г суха
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л. равни
  • зехтин - 2 ч.л.
  • за соса
  • лютеница - 100 г едросмляна
  • босилек - 1 ч.л
  • розмарин - 1/2 ч.л
  • чесън - 2 едри скилидки
  • зехтин - 5 - 6 с.л
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От тези продукти се омесва средно меко тесто. Поставя се на топло място покрито с кърпа - във фурната включена на 20 градуса, за 30 минути.

След като тестото е готово, с ръце се разточва на руло. Сосът се прави, като се разбъркват всички съставки, а чесънът се смачква с нож и се нарязва на дребно.

С нож от тестото се режат малки триъгълни парчета - по 5-6 парченца, които се слагат в соса и се разбърква леко с лъжица. Така се прави и с останалото тесто до края.

Тестената смес се изсипва в кексова форма, намазана с олио и поръсена с брашно. Изравнява се с лъжица навсякъде и тавичката, покрита, се поставя във фурната включена на 20 градуса, за да втаса хубаво за около час.

След това фурната се включва на 180 градуса и хлябът се изпича за около 35-40 минути.

Изважда се от фурната, покрива се с кърпа за 10-15 минути и готовият хляб се изважда внимателно от формата.

Преди това с нож хлябът се побутва с нож по краищата и в средата леко, за да се извади цял. Върховен е топъл и поднесен с лютеница и кисели краставички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: