Начин на приготвяне
Първо, приготвяме соса, за който накълцваме лука на много ситно и го запържваме в зехтина и маслото;
Добавяме зеления пипер и след минутка - кубчето бульон, разтворено в 50 мл топла вода и коняка;
Изчакваме водата и алкохолът да се изпарят, като бъркаме от време на време, и веднага след това слагаме сметаната, в която сме разтворили царевичното брашно. Отново бъркаме енергично до получаване на желаната гъстота (ако желаете по-рядък сос, може да си добавите водичка);
Когато сосът е готов, се заемаме с месото. От 250 г ще имаме 2 филета с дебелина 1 см и половина. Може да поръчате да ви ги нарежат така в месарницата или да го направите вие. Може и филетата да са по -дебели, но в никакъв случай по-тънки;
Нагряваме тигана с незалепващо покритие на силен огън с чаената лъжичка зехтин или просто няколко капки. Когато е силно загрят, слагаме двете филета и не ги пипаме в продължение на 1-2 мин, после обръщаме от другата страна и отново печем минута-две. Ако обичате леко алангле, не дръжте повече от минута от всяка страна. Ако пък искате да е добре препечено, направете го за повече от две минути, но имайте предвид, че този тип месо и като цяло телешкото става твърдо и жилаво, както и губи вкусовите си качества, когато се припече прекалено.
Розовко и леко сурово отвътре е най-добре!
Готовото месце посолете с едрата сол (никога не солете при готвенето му, а най-накрая при сервирането, защото солта ще извлече соковете му и ще остане жилаво). Полейте със още топлия сос и се насладете на прекрасния вкус с чаша червено вино!
Коментари