Начин на приготвяне
Маята сложете в купичка с захарта, разбъркайте и сипете малко от топлото мляко, поръсете с брашно и оставете да се активира.
Пресейте брашното и солта, разбийте яйцата с млякото и прибавете към брашното. Замесете хубаво гладко еластично тесто, оставете да втаса на топло, след което разделете на две, като едната част е доста по-голяма.
Нея разточете на голяма кора, намажете с масло и поръсете с натрошено сирене, навийте на руло и оставете на страна.
Разточете и по малката топка тесто на продълговата кора. Сложете рулото по средата, отстрани нарежете кората на ленти и ги оплетете.
Намажете тавата и сложете оплетеното руло, като го завиете на долу, между двата края сложете малко топче тесто, да се свърже. Оставете питката да втаса, след което я намажете с разбития жълтък с малко мляко и олио.
Поръсете със сусам и тиквено семе. Печете питката в загрята фурна на 170 градуса.
Празничната питка Пауново перо е готова.
Коментари
Благодаря за споделеното! Поздрав!!