Кейк с фъстъци

ViktoriaViktoria
Чирак
56
305
121
219
05/03/2017
"Десерт за приятели - хапвайте с удоволствие и дайте един лайк за тази вкусотия "
Приготвяне80 мин.
Готвене50 мин.
Общо130 мин.
Порции14
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 392
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • За блата
  • брашно - 270 г
  • краве масло - 150 г
  • пудра захар - 60 г
  • бакпулвер - 1 ч.л
  • сол - 1 щипка
  • За карамела
  • захар - 150 г
  • кондензирано мляко - 300 г pодсладено
  • фъстъчено масло - 200 г
  • краве масло - 50 г
  • фъстъци - 100 г печени със сол
  • За шоколада
  • черен шоколад - 300 г
  • За поръсване
  • хималайска сол - на кристали
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се смесват брашното, бакпулверът, нарязаното на кубчета студено масло, пудрата захар и солта. Претрива се с ръце, за да се получат маслени трохи. Добавят се 2 с.л. вода и се замесва тесто.

Разточва се върху пергаментова хартия, изрязва се с метална форма и заедно с хартията се поставя в хладилник за около 10 минути. След това се пече в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за около 40 минути. После се охлажда.

Кравето масло и захарта за карамела се загряват на слаб огън. Когато започне да се карамелизира, се добавят фъстъченото масло и кондензираното мляко. Бърка се до получаването на гъста хомогенна смес.

Съдът се сваля от огънят и се добавят обелените фъстъци. Сместа се оставя да се охлади леко.

Блатът се поставя във форма и се залива с карамела.

Шоколадът се разтопява на водна баня и се разпределя отгоре. Поръсва се със стритата в хаванче хималайска сол.

Десерта се охлажда в хладилник и се нарязва на парчета.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар