Начин на приготвяне
Нарежете месото и го сложете в тенджера, залейте с вода, сипете една лъжица сол, пуснете 5-6 зърна бахар, 2-3 дафинови листа, 10-на зърна черен пипер и се добавя една малка чашка ракия. Поставете на огъня и като заври, намалете на тих огън, оберете пяната и оставете да ври 40 минути.
Сложете в друга тенджера на огъня набора от агнешките дреболии - сърце, черен и бял дроб, чревца и шкембе, залейте с вода, пуснете малко сол, два дафинови листа и 4-5 зърна бахар. Сварете на бавен огън, а след това извадете и нарежете.
В друг съд - плитка и широка тенджера капнете малко олио и пуснете да се запържи една глава лук, накълцана на кубчета, заедно с моркова, също нарязан на кубчета. Щом стане прозрачен лука, прибавете накълцания зеления лук и чесън. Разбъркайте и добавете измития ориз.
Запържете още две-три минути, като разбърквате и прибавете булгура. Поръсете с една лъжица червен пипер, а след това залейте с 5 чаши от бульона, в който са се варили агнешките продукти, като го прецедите.
Накълцаните дреболии прибавете към ориза и поръсете с девесил и джоджен, разбъркайте добре и прехвърлете в подходяща тава.
Подредете отгоре месото, като го навлажните с бульон и намажете с щипка червен пипер. Загрейте фурната и сложете агнешкото да се пече на 200 градуса за 40 минути, докато се запече.
Агнешките котлети и ребърца с дробене са много вкусни.
Коментари