Начин на приготвяне
Хората, които постят, знаят колко може да е еднообразно менюто им понякога. Тази рецепта предлага едно по-различно и засищащо хапване.
Нарязваме лука на немного ситно и го запържваме в среден по размер тиган с малко мазнина до омекване, добавяме и нарязана на квадратчета чушка. Изсипваме царевицата и боба в сместа. (Ако консервата с боб е в чили сос, използваме и соса, тъй като обикновено той е доста гъст и по-бързо се изпарява. Ако обаче имаме бели/червени зърна боб в някакъв вид марината (вода/доматен сос и други), прецеждаме и тогава добавяме към ястието.)
Овкусяме със сол и черен пипер и разбъркваме от време на време, докато и малкото течност се изпари. Важно е сместа да не е водна, тъй като после би скъсала корите, ако е такава. По същата причина, когато е готово, изключваме котлона и изчакваме десетина минутки, да се охлади.
В дълбока чиния с диаметър, близък до този на тигана, в който готвим, разстиламе корите, така че да се препокрият (а не просто да ги сложим, както са една върху друга, напластени в правоъгълник направо от опаковката). Ако корите са готови – фини, използваме 4-5, тъй като са тънки и лесно могат да се скъсат. Ако са дърпани, точени, и са по-дебели, 1-2 ще са достатъчни.
Изсипваме леко охладената смес върху корите и загръщаме със всички ъгли, така че да се получи нещо като пакетче. В същия тиган загряваме малко олио. Слагаме „пакетчето“ със стърчащите краища към дъното на тигана и пържим за няколко минути от едната страна.
Преди да обърнем ястието, слагаме 1-2 капки олио от горната част – това е с цел, да не залепне за дъното. Държим на котлона и от другата страна още няколко минути или до образуването на хрупкава коричка.
Поднася се топло, върви и със свежа салата по избор.
Плънката, разбира се, търпи всякакви вариации, като морковът се допълва много добре към гореизброените продукти.
Бележки:
1. Ако нямате или не намирате червен боб в чили, можете да го замените с обикновен бял и да добавите чили на прах/люспи.
2. Ако разполагате с точени, по-дебели кори, можете да употребите само 1-2 листа, а не 4-5.