Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Франзели»Домашна франзела

Домашна франзела

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Домашна франзела
Снимка: Juliya
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Лесно може да зарадвате семейството си с топла франзела! Вижте как!"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • вода - 1 ч.ч. непълна, хладка
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л. равна
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладката вода, заедно със захарта и 2 с.л. брашно. Разбъркайте, поръсете с брашно леко отгоре и оставете да втаса на топло.

След като брашното отгоре се напука, значи е готово.

Останалото брашно пресейте в тава и добавете солта. В кладенче по средата сипете готовата закваска и замесете постепенно меко тесто.

В самия край на месенето добавете и зехтина. Така приготвеното тесто прехвърлете в намазнена леко купа и покрийте с домакинско фолио. Оставете да втаса на топло за 40-45 минути - до удвояване на обема.

От готовото тесто направете 2 правоъгълника, всеки завийте на руло и го изтънете с ръце на франзела.

Така оформените франзели сложете в тава с хартия за печене, поръсена с брашно.

Направете по повърхността им по няколко леки прореза с остър и намазнен нож. Оставете франзелите да починат за 10-15 минути.

В умерено загрята фурна сложете на дъното огнеупорна купичка с вода и сложете франзелите да се изпекат.

Домашна франзела е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
59
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Вальо
Вальо
Аз специално правя тестото в машината за хляб.
Пека ги с по препечена коричка и стават страхотни.
12.12.2016 14:13
2