Начин на приготвяне
Започнете с подготовката на копривата. Налейте в тенджера около 1 литър леко посолена вода и поставете на котлона да заври.
Почистете и измийте копривата много добре под течаща вода и я прибавете към заврялата вода. Разбъркайте и варете около 10 минути.
В друг съд прецедете водата на копривата и я запазете (не я изхвърляйте, там е желязото за кръвта ви) за готвенето на кашата. Измийте копривата както е в цедката под течаща вода, изстискайте леко и я нарежете.
В тиган загрейте олиото и запържете в него ситно нарязаните лук и чесън до омекване. Прибавете чрез поръсване брашното (за да не се образуват брашнени топчета) и запържете до златисто.
Прибавете червения пипер, разбъркайте и веднага(за да не прегори червеният пипер) налейте копривената вода на тънка струя, при непрекъснато бъркане. Ако е нужно посолете и поръсете с черен пипер. Варите кашата до желаната от вас гъстота.
Моята баба я оставяше малко по-течна, забождаше една хапка хляб на вилицата и гребваше от кашата.
Бабината копривена каша е готова.