Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Понички»Тиквени понички Пухкавелки

Тиквени понички Пухкавелки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Тиквени понички Пухкавелки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
15/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Това не са просто понички - а направо висш кулинарен пилотаж - затова нямаме търпение да ни се похвалите с вашите"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • тиквено пюре - 300 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 150 мл топла
  • захар - 2 с.л.
  • мая - 25 г прясна или 7 г. суха
  • лимонова кора - от 1/2 лимон, жълтата част
  • портокалова кора - от 1/2 портокал, оранжевата част
  • ванилия - 1 бр.
  • канела - 1 щипка
  • пудра захар - за поръсване или овалване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята във топлата вода със захарта и оставете да втаса 10 минути на топло.

Отцедете тиквеното пюре от излишната вода и го смесете с разбития жълтък, ванилията, канелата и стърготините от лимон и портокал (за пюрето аз вместо да варя тиквата я опекох, завита във алуминиево фолио, така не се напоява излишно с вода и става по-вкусна. После я пасирах и претеглих 300 г).

Изсипете втасалата мая при останалата смес и разбъркайте добре.

Прибавяйте пресятото брашно малко по малко, бъркайки добре до получаване на хомогенна смес. Трябва да изглежда като на снимката, която съм приложила - като гъста и разтеглива кашичка.

Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса за 1 час до утрояване на обема.

Сгорещете олиото на средна температура (добре е да е обилно количество) и си пригответе съдче с вода.

С лъжица взимайте от мекото тесто с лявата ръка, а дясната потапяйте във водата и взимайте сместа от лъжицата, като с палеца правите дупчица в средата и веднага пускате в сгорещеното олио. Не се притеснявайте, ако първите понички не станат с правилна форма, при такова рядко и лепкаво тесто е нормално. Мокрете ръката си при всяка следваща поничка, като внимавате да не попада вода при олиото, за да не пръска. Не слагайте по много в тигана, за да не слепват една за друга. Когато добият приятен загар от едната страна, обърнете от другата.

Готовите понички изваждайте върху домакинска хартия, за да се абсорбира излишната мазнина и поръсете обилно с пудра захар.

Поднесете с чаша горещ шоколад!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: