Начин на приготвяне
Разтворете маята във топлата вода със захарта и оставете да втаса 10 минути на топло.
Отцедете тиквеното пюре от излишната вода и го смесете с разбития жълтък, ванилията, канелата и стърготините от лимон и портокал (за пюрето аз вместо да варя тиквата я опекох, завита във алуминиево фолио, така не се напоява излишно с вода и става по-вкусна. После я пасирах и претеглих 300 г).
Изсипете втасалата мая при останалата смес и разбъркайте добре.
Прибавяйте пресятото брашно малко по малко, бъркайки добре до получаване на хомогенна смес. Трябва да изглежда като на снимката, която съм приложила - като гъста и разтеглива кашичка.
Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса за 1 час до утрояване на обема.
Сгорещете олиото на средна температура (добре е да е обилно количество) и си пригответе съдче с вода.
С лъжица взимайте от мекото тесто с лявата ръка, а дясната потапяйте във водата и взимайте сместа от лъжицата, като с палеца правите дупчица в средата и веднага пускате в сгорещеното олио. Не се притеснявайте, ако първите понички не станат с правилна форма, при такова рядко и лепкаво тесто е нормално. Мокрете ръката си при всяка следваща поничка, като внимавате да не попада вода при олиото, за да не пръска. Не слагайте по много в тигана, за да не слепват една за друга. Когато добият приятен загар от едната страна, обърнете от другата.
Готовите понички изваждайте върху домакинска хартия, за да се абсорбира излишната мазнина и поръсете обилно с пудра захар.
Поднесете с чаша горещ шоколад!