Начин на приготвяне
Започнете с приготвянето на крокана - в метален съд поставете всички съставки за нето и поставете на слаб огън. При непрекъснато бъркане, готвите карамела до светло кафяв цвят (не го прегаряйте, ще ви горчи и потъмнее много козунакът).
Излейте готовия карамел върху парче хартия за печене и разстелете на не много тънък пласт. След като се втвърди, поставете друго парче хартия отгоре и внимателно натрошете на по големи парчета. Отделете 40 грама от него, а останалия запазете за следващ път.
Продължете със закваската, като в затоплените вода и мляко разтворете маята и захарта, оставете на топло да втасва. През това време в купа разбийте яйцата, захарта, добавете олиото, сока на портокала и настърганата му кора, бурбонската ванилова захар и коняка, разбъркайте добре. Сипете сместа в казанчето на хлебопекарната заедно с втасалата мая и леко разбъркайте. Добавете пресятото и предварително смесеното брашно с бакпулвера и солта и крокана. Настройте хлебопекарната на програма месене и втасване и включете на старт.
Втасалото тесто, поставете върху леко намазнен плот с обръщане на казанчето, извадете бъркалките и без да премесвате тестото, разделете на две равни части. Всяка част разделяте на други три еднакви части, за да оформите от тях два козунака. Тези 6 части козуначено тесто, дърпате и леко усуквате на фитили (отново напомням - не мачкайте тестото, само дърпате с пръсти и усуквате).
Сплетете фитилите по 3 на плитка и поставете във формите, предварително постлани с хартия за печене. Оставете тавичките на топло за 40-45 минути не повече, за да не превтаса, намажете с разбит белтък и поръсете със смесените навлажнени орехи и захар.
Поставете тавичките в предварително нагрята фурна на 160 градуса и печете до готовност и под ваше наблюдение да не прегори.
Ароматен, сладък и пухкав козунак с невероятен вкус!