Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Бланширан ориз с пиле и зеленчуци по китайски

Бланширан ориз с пиле и зеленчуци по китайски

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2143k7641
Бланширан ориз с пиле и зеленчуци по китайски
Снимка: Невена Блажева Иванова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
3
"Леко, лесно за приготвяне и вкусно - така ще опишем идеалното пролетно ястие"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч. бланширан
  • пилешко месо - 400 г
  • моркови - 1 бр.
  • тиквички - 1 малка
  • чушки - 1 бр.
  • китайско зеле - 1/4 бр.
  • гъби - 4 - 5 бр. пикантни мариновани
  • чесън - 3 скилидки
  • лук - 1 глава стар
  • за марината на пилешкото
  • сол
  • черен пипер
  • соев сос
  • лимонов сок
  • белтъци - 1 бр.
  • при поднасяне на готовото ястие
  • пресен лук
  • див чесън
  • сос от нар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете пилешкото месо на жулиени и овкусете с маринатата от солта, пипера, сока от лимон и соевия сос. Оставете за час в хладилник. През това време сварете бланширания ориз във вряща подсолена вода в съотношение 1:2.

Пуснете във водата и щипка индийско орехче. Варете ориза 10 минути, като разбърквате от време на време, след това похлупете и оставете ориза да поеме всичката вода.

Пригответе зеленчуците, като обелите тиквичката и морковите с белачка и нарежете на пръчици, лука на по-едри кубчета, китайското зеле и чушката на ивици, чесъна на дребно и гъбите на шайби.

Потопете месото в разбития белтък и изпържете със зехтин в подходящ дълбок или уок тиган. Извадете месото, отцедете и поставете в глинен съд, за да запази топлината си. В същия тиган изпържете последователно пръчиците от моркова, тиквичката, чесъна, зелето, чушката, гъбите и накрая лука.

Не препържвайте зеленчуците - трябва да са леко хрупкави! Полейте ги със соев сос. Прибавете към тях ориза, месото и разбъркайте до смесване на всички продукти за няколко минути. Налейте бялото вино и отново разбъркайте.

Свалете готовото ястие от котлона и овкусете с черен пипер. Поднесете с див чесън и пресен лук, а за любителите на сладко-киселите и по- пикантни ястия полейте със сос от нар. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: