Козунак - подробна рецепта за начинаещи

Сия РибагинаСия РибагинаМастър Шеф69496120435
21/03/2017
"За приготвянето на перфектен козунак не ви трябва опит, а тази подробно разписана и изпитана рецепта за козунак "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
40 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо61 208
  • Преглеждания за месеца31
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена40

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземете една кръгла тавичка и пресейте брашното в нея. Посолете брашното, настържете кората на един лимон и изцедете сока му. Загрейте млякото, трябва да е топло, но не горещо, разтворете маята с лъжичка захар в него и оставете да шупне за около 15 минути. Направете кладенче в брашното, разбийте яйцата със захарта, така че да се отпуснат, не трябва да стават на крем, сипете ги в кладенчето, добавете лъжица ром за аромат и олиото.

Започнете да замесвате, като постепенно добавяте и от млякото с маята до меко еднородно тесто, което леко да полепва по ръцете. Извадете го от тавата, поръсете плота или масата с малко брашно, сложете тестото и започнете да месите.

Разтопете маслото на котлона, колкото да се стопи, не трябва да почва да се запържва и изгаря. Месете тестото за около 15-20 минути, като по време на месенето разтваряте тестото, сипвате малко от маслото и загъвате, замесвате отново и така редувате, след всяко поемане на маслото разгъвате отново и добавяте пак масло докато свърши и напълно се усвои от тестото. По този начин се получават като слоеве от тестото и в последствие след изпичане козунака става пухкав и на конци.

Оставете тестото в купа и покрийте с домакинско фолио. Козуначеното тесто трябва да втаса, за целта ще са необходими около два часа в топло помещение. Не го слагайте в загрята фурна, аз лично не съм фен на тази процедура и не я препоръчвам, оставете тестото само да си бухне, да удвои поне два пъти първоначалния си размер. Чакането е повечко, но си заслужава.

Втасалото вече тесто размесете леко, натиснете го да излезе въздуха и разделете и оформете на 6 равни части. Всяка част оформете на топка. За един козунак ще ви трябват три броя от тези топки, вземете всяка и с ръце разточете на фитили с еднаква дължина. Ако ви е трудно с ръце да ги оформите може да разточите топчетата на правоъгълници и да ги навиете на руло.

Трите фитила сложете по дължина, в горния край ги съединете и ги оплетете във форма на плитка. Вземете подходяща правоъгълна форма, например кексова форма, намажете я с малко олио и сложете оформения плетен козунак.

Така направете и с другите три топчета. От това тесто се получават два големи козунака или три малки, като оформянето може да бъде на плитка или в кръгла форма според предпочитанията ви. Покрийте двата козунака с домакинско фолио и оставете отново да втасат в топло помещение за около час докато отново видимо бухнат и удвоят обема си. Загрейте фурната на 150 градуса.

За намазване разбийте леко един белтък и с него намажете двата козунака. Поръсете ги със кристална бяла захар и сложете във фурната, увеличете градусите на 170 и печете козунаците на вентилатор за около 40-50 минути според фурната, като задължително ги наблюдавайте. След изпичане извадете от фурната, охладете ги за няколко минути, след това внимателно ги извадете от формите и поставете върху метална скара да се охладят. Ако ги оставите във формите е възможно да се запарят и да се спарят в долната им част.

Бележки: В моя случай намазах козунаците с разбит жълтък, по принцип винаги ги мажа с белтък, но сега реших да ги намажа с жълтък. Както виждате по снимките козунаците отгоре започнаха да горят. Това нещо може да избегнете с белтъка, той не гори толкова. Също важно е да ги наблюдавате, ако започнат да се препичат отгоре веднага ги покрийте с алуминиево фолио, само го метнете отгоре без да ги увивате изцяло. То ще ги предпази и печенето ще продължи нормално.

В козунака може да сложите шоколад, стафиди, бадеми, боровинки, ядки или каквото имате под ръка. В случая аз съм направила базисна рецепта, вие ако искате може да ги гарнирате, като след първото втасване, преди да ги оформите, добавяте шоколада или стафидите, размесвате хубаво и след това оформяте. Поради наличието на лимони, чиято кора изрично се споменава да не се ползва за хранителни цели е необходимо да измиете лимоните много добре с четка и вряла вода или си купете от готовите пликчета с лимонови корички.

Много е важно да знаете, че колкото повече захар съдържа едно тесто, толкова по-трудно втасва и се изпича. Захарта сбива и действа като лепило в тестото, в малки количества тя действа като активатор на маята, но в по-големи действа точно обратното – значително затруднява втасването. Ако искате да имате пухкав козунак с конци трябва да знаете, че няма как той да е супер сладък.

Ако сложите повече захар ще получите тесто подобно на италианските козунаци тип Панетоне, които са със сбита, суха и шуплеста структура. За поръсване на козунака може да сложите колкото захар искате, тя също гори и потъмнява, затова за по-бяла захарна повърхност е добре да навлажните леко захарта преди да я поръсите. Аз не съм я мокрила, но моята видимо потъмня.

Всички продукти е важно да бъдат на стайна температура, белтъкът за намазване може да отделите от едно от яйцата за тестото. Най-хубавите козунаци стават с прясна мая, за това количество ви е необходимо едно кубче, може да използвате и суха - 14 г обикновена суха или 11 г бързодействаща суха мая.

Брашното за начало на замесването е точно килограм, според вида на брашното е възможно то да бъде повече или по-малко като количество, затова съм дописала и брашно за до омесване, което сложете само ако е необходимо. Ако тестото е прекалено меко и лепнещо, ще трябва да добавите още малко, ако се получи твърди и трудно за месене значи течността ви е малко, в този случай ще трябва да досипете още малко мляко.

Помнете, че козунаци се месят с любов и желание, без да преувеличавам, ако нямате желание и го правите бързо и сприхаво, няма да ви се получи нищо. Работете спокойно, с настроение, обгрижвайте тестото, сякаш е най-голямата ви любов.

За да сте сигурни, че на вашия празник ще успеете да се справите с козунаците, е добре да опитате един път предварително. Така ще видите как става, ще имате възможност да видите плюсовете и минусите си, да предотвратите евентуални грешки при месенето и приготвянето и ще ви бъде по спокойно и лесно втория път.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 13
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Росица Петрова
Изключително добра рецепта. Хубаво е когато е толкова добре обяснена. Браво!
3
0
Krassi11
Krassi11
24.04.2017 16:05
Колко хубаво,че някой така подробно е описал рецепта за козунак.Браво.
1
0
Sevdalina Valcheva
Sevdalina Valcheva
22.03.2017 17:45
А със стара фурна без вентилатор на колко градуса се пекат ?
2
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
22.03.2017 17:56
Здравейте, пуснете я пак на 150градуса да загрее и като ги сложите увеличете до не повече от 170 градуса, но ще трябва да ги наглеждате дали се изпичат равномерно, може да ви се наложи да завъртите тавичките по някое време. През първите 20мин не отваряйте фурната, след това ако са започнали да покафеняват отгоре им метнете парче алуминиево фолио, за да не се препече кората, а вътре да останат недопечени. Козунаците също като сладкишите може да проверявате с метода на сухата клечка, като забодете клечката тя трябва да излезе суха.
2
0