Начин на приготвяне
За тази рецепта ще ни трябва сандвич-тостер. Разбира се, ястието може да се оформи и като вита баница, например, но така няма да е толкова хрупкаво и оформено за бързи хапки.
Започваме с приготвянето на плънката. Обелваме картофите, измиваме ги и ги нарязваме на кубчета. Слагаме да се варят до омекване, след което ги изцеждаме и намачкваме с вилица.
Спанака измиваме добре, нарязваме на ленти и попарваме в горяща вода за няколко секунди. Изцеждаме и го оставяме настрана.
Лука нарязваме на ситно и запържваме за кратко в малка тенджерка или дълбок тиган. Добавяме добре изцедения спанак и намачканите картофи. Осоляваме и разбъркваме добре. Сваляме от котлона и оставяме да се охлади – ако е гореща, рискуваме да скъсаме корите.
Загряваме сандвич-тостера. През това време разстиламе корите и върху всяка една кора слагаме малко плънка и завиваме, така че да се оформи правоъгълник/квадрат с размера на гнездата в тостера. С помощта на четка намазняваме с олио леко баничките от двете страни, поръсваме със сусам.
Слагаме ги да се изпекат и изваждаме след 5-6 минути или след образуването на хрупкава коричка. Поднасяме леко охладени.