Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена питка»Питка с кашкавал и кренвирши

Питка с кашкавал и кренвирши

Питка с кашкавал и кренвирши
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
7
"Днес искахме да ви изненадаме с нещо по-така, затова вместо с обикновена питка решихме да ви изненадаме с вкусна питка с кренвирши"

Необходими Продукти

  • вода - 350 мл
  • мая - 20 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 800 г София Мел
  • кренвирши - 3 бр.
  • кашкавал - 50 г
  • сусам
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • олио - 1 с.л.
  • масло - меко за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в малка част от хладката вода с 1 ч. л. захар и се оставя да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавя се солта, олиото, останалата вода и замесваме средно меко тесто, което да не лепне.

Оставих 40 минути на топло във фурната включена на 50 градуса. Готовото тесто се разделя на 7 или 8 части, зависи от тавата.

Всяка се разточва на широка елипса, намазва се с масло, отгоре се поставят ленти нарязан кашкавал и се захлупват с края на тестото, като се притиска с пръсти.

С нож се правят 7 разреза надолу и се навива рулце. Обелва се кренвиршът и всеки се нарязва на 4 равни пънчета, като отгоре се правят 8 разреза като цвете.

Рулцето се завива като буквата С, в средата се поставя парчето кренвирш и краищата се събират. Нареждат се в намаслена тава. Оставяме да бухне за още 15 минути, намазва се с разбит с 1 с. л. олио жълтък и поръсваме сусам.

Печем пълнената питка в загрята фурна 180 градуса за 25-30 минути до златисто и хрупкава коричка.

Хапваме топла с шарена сол и зеленчуци!

Питката с кашкавал и кренвирши е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора  Иванова Каменова
Теодора Иванова Каменова
Кой яде все още кренвирши?
12.04.2017 11:10
2
1
Покажи всички подкоментари