Домашна кайзер пастърма

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Домашна кайзер пастърма2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"Снимката говори сама за себе си - задължително я хапвайте с хубаво червено вино"

Необходими Продукти

  • свинско месо - филе от рибица или друго цяло немазно парче/парчета
  • морска сол - за покриване на месото
  • за кайзероване
  • яйца - 4 броя или само белтъците
  • лимони - сокът от 2 - 3 лимона
  • чесън - 1 голяма глава
  • чимен - 1 с.л.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • бял пипер - 15 г ситно смлян
  • сол - 15 г
  • червен пипер - 1/2 ч.л. лют
  • соев сос - 1 с.л. тъмен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете месото на цели парчета с дължина около 30-40 см.

Сложете ги да се осоляват в обилно количество морска сол за няколко дена, до седмица, след което го изкиснете под леко течаща вода за 1-2 дена. Опитвайте го на вкус, за да го направите с желаната соленост.

Смесете всички прахообразни подправки и счукайте добре чесъна с половината сол.

Разбийте добре яйцата, които служат за спойка и добавете чесновата паста, отново объркайте и прибавете подправките.

Разбъркайте до хомогенна смес, като лимоновия сок използвайте, за да докарате консистенция на гъста боза.

Добре подсушете парчетата месо и ги намажете обилно с тази паста. Пробийте ги от едната страна и ги окачете на връв на проветриво място за 24 часа.

След това поставяте пастърмата в марлена торба, за да се предпази от набези на мухи.

Домашната кайзер пастърма е готова за консумация след около 10 дена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
511
48
35
22
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Сергей Анчев
Сергей Анчев
Не може слагате яйца върху пъстърма. Може и да се натровите. Ако не сте на ясно пъстърмата за да стане крехка са и нужни 1-2 месеца.Пълни глупости пишете. Ще натровите хората.
28.11.2019 19:31
2
1
Ivo
Ivo
Изкисване под леко течаща вода 1-2 дни ?????????????
23.11.2016 17:01
21
Албена Асенова
Албена Асенова
Това едва ли ще го приготвя,но с удоволствие ще го хапна.
13.05.2016 20:54
3
5
ariadna
ariadna
аз поставям филето в тава покрито със ситна сол на терасата,но само за 24 часа,защото ако е повече много се стяга... после се измива еднократно добре от солта ... натепва се добре с подправки-чубрица и червен пипер...закача се на проветриво място на терасата ,покрито с хартиен плик от хляб да не се праши...и след около 7-10 дни е готово...става като филе елена...иии много вино изпива...
05.12.2013 19:13
31
2
1
Покажи всички подкоментари
aglea
aglea
На мен ве ми е ясно кои са прахообразните подправки !?
13.09.2013 19:18
9
4
1
Покажи всички подкоментари
Катя
Катя
Абе мойта е по лесна и резултата е много вкусен.
Нарязвам месото на 2-3 см дебелина, хубаво го покривам със сол за 36 часа, след това махам солта и го кисна в червено вино за 24 часа. Подсушавам го и го валям в подправки: червен пипер (по възможност пушен), чубрица и малко лют пипер. Съхне в хладилника върху домакинска картия, която сменям в началото всеки ден, и за 10 дни е готова.
Има само един проблем, бързо я изяждаме;)))
26.05.2013 00:21
23
Eli
Eli
Едно не разбирам само. Какво означава да го изкисваме 1-2 дни във вода. Да го мием и после да го връщаме в солта ли?
16.03.2013 21:16
17
6
2
Покажи всички подкоментари