Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Усукани питки Охлювче със сирене

Усукани питки Охлювче със сирене

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"С малко мерак и майсторлък вижте какви вкусни усукани питки Охлювче може да приготвите за цялото семейство"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • масло - 3 с.л. разтопено
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 20 г прясна
  • брашно - 600 г
  • за плънка
  • сирене - 300 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 100 г разтопено
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа налейте част от затопленото мляко, разтворете захарта и маята в него завийте със стреч фолио и оставете на топло място да шупне.

В съда в който ще месите, пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте.

Прибавете предварително разбитите яйца и разтопеното масло, като единия жълтък отделете за намазване на охлювчетата.

Прибавете шупналата мая и замесете меко тесто, завийте със стреч фолио и оставете на топло да удвои обема си.

През това време си подгответе плънката, смесете настърганото сирене с яйцето и разбъркайте. Отделно разтопете маслото, а тавата покрийте с хартия за печене.

Втасалото тесто разделете на четири равни части и оформете топки. Разточете на четири листа с правоъгълна форма с диаметър 25-30 см.

Подредете листите един върху друг, като помежду им мажете обилно първо с масло, а после плънка, последният лист не мажете.

Разточете всички заедно на кора с диаметър 40-45 см. Нарежете кората на еднакви по големина ленти, всяка лента усучете и навийте на охлюв.

Подредете охлювчетата в тавата на разстояние едно от друго, намажете ги с отделения разбит жълтък смесен с 1 с.л. прясно мляко и поръсете със сусам. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.

Усуканите питки Охлювче със сирене са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка: