Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Усукани питки Охлювче със сирене

Усукани питки Охлювче със сирене

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Усукани питки Охлювче със сирене
Снимка: Мария Симова
1 / 3
22/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"С малко мерак и майсторлък вижте какви вкусни усукани питки Охлювче може да приготвите за цялото семейство"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • масло - 3 с.л. разтопено
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 20 г прясна
  • брашно - 600 г
  • за плънка
  • сирене - 300 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 100 г разтопено
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа налейте част от затопленото мляко, разтворете захарта и маята в него завийте със стреч фолио и оставете на топло място да шупне.

В съда в който ще месите, пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте.

Прибавете предварително разбитите яйца и разтопеното масло, като единия жълтък отделете за намазване на охлювчетата.

Прибавете шупналата мая и замесете меко тесто, завийте със стреч фолио и оставете на топло да удвои обема си.

През това време си подгответе плънката, смесете настърганото сирене с яйцето и разбъркайте. Отделно разтопете маслото, а тавата покрийте с хартия за печене.

Втасалото тесто разделете на четири равни части и оформете топки. Разточете на четири листа с правоъгълна форма с диаметър 25-30 см.

Подредете листите един върху друг, като помежду им мажете обилно първо с масло, а после плънка, последният лист не мажете.

Разточете всички заедно на кора с диаметър 40-45 см. Нарежете кората на еднакви по големина ленти, всяка лента усучете и навийте на охлюв.

Подредете охлювчетата в тавата на разстояние едно от друго, намажете ги с отделения разбит жълтък смесен с 1 с.л. прясно мляко и поръсете със сусам. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.

Усуканите питки Охлювче със сирене са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка: