Артишок с розов сос

Даниела РусеваДаниела РусеваГотвач3167478
31/03/2017
"Романтично предложение за почитателите на Средиземноморската кухня "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо417
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • артишок - 5 бр.
  • лимон - 1 бр.
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 1 бр.
  • пресен чесън - 1 стрък
  • майонеза - 1 с.л.
  • доматен сос - 3 с.л.
  • печена чушка - 1 бр.
  • сметана - 200 мл за готвене
  • черен пипер - 2 щипки
  • магданоз - 5 - 6 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Артишокът се почиства от сухите крайни листа. Изрязват се с ножица и острите връхчета на централните листа почти до по-месестата им част. Плътно се отрязва дръжката до сърцевината и веднага се намазва с изцеден сок от резен лимон, за да не потъмнее.

През това време на огъня се кипва в съд вода, в която се пуска малко сол и се изстисква сокът от лимона. Артишокът се пуска във водата и се вари 40-50 минути на умерен огън, докато омекне добре. Изважда се внимателно и се отцежда, а после се подрежда в чиния.

За соса:

В малка тенджерка с три лъжици зехтин се запържва настърган кромид лук - една малка главичка за кратко, заедно с един стрък пресен чесън, нарязан на ситно.

Прибавя се една лъжица майонеза и три супени лъжици доматен сос и накълцана на дребно печената чушка. Разбърква се да стане гладко.

Залива се с една кутийка от 200 мл готварска сметана. Подправя се с малко черен пипер и се оставя да поври около 4 минути.

Артишокът се залива с приготвения сос и се поръсва с накълцан магданоз.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар