Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Маслен ябълков пай

Маслен ябълков пай

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Маслен ябълков пай3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"С хрупкава коричка и с ароматна плънка - това перфектният ябълков пай ли е или да?"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • краве масло - 250 г
  • брашно - 4 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • за плънката
  • ябълки - 1 кг
  • захар - 1 ч.ч.
  • лимон - 1 бр. сока
  • вода - 5 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете измитите ябълки, нарежете на тънки резени в тенджера, посипете ги със захарта, лимоновия сок и водата. Поставете ги на умерен огън и варете около 10 минути, отнемете тенджерата от огъня и оставете да се охлади напълно.

Замесете тесто от продуктите за него, отделете 1/3 част от него. По-голямата част тесто разточете на лист с по-голям диаметър от тавата и го разстелете в нея, като оформите и стените на пая. С вилица набодете на няколко места тестото, намиращо се на дъното.

Изсипете и разпределете равномерно охладената ябълкова плънка в тавата и поръсете с канелата и подвийте стените на пая навътре. По-малката част тесто разточете на лист и изрежете с резец за курабийки на желаните от вас фигурки, декорирайте пая с тях.

Печете ябълковия пай в предварително нагрята фурна на 170 градуса до златист цвят.

Готовия пай поръсете с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: