Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в дълбок съд и го оставяме на топло. В една чаша надробяваме маята, посипваме я с лъжичка захар, заливаме с 3 с.л. прясно мляко, разбъркваме и оставяме на топло да кипне.
В брашното правим вдлъбнатина, в която през цедка изсипваме маята. С лъжичка разбъркваме маята с малко брашно и така получаваме квас. Оставяме пак на топло, за да втаса.
Приготвяме сместа, с която ще размесваме тестото, като във висока тенджера слагаме яйцата и ги бием с тел, докато станат на пяна. После прибавяме млякото, свинската мас, ванилията, захарта, лимоновата кора и разбиваме хубаво.
Когато квасът се надигне, започваме да го размесваме бавно с брашното, като разреждаме, наливайки по малко от горната смес. Тестото се посолява и се меси, докато започне да се отделя от стените на съда. Ако тестото е съвсем гладко и без гранули, значи е готово. Посоляваме тестото. Завиваме го с кърпа и го оставяме на топло да втаса. След като тестото се надигне, го изваждаме на набрашнена маса. Размесваме го.
Пълнене:
1 вариант - с мармалад:
Върху масата разточваме леко, без много натиск. Намазваме с мармалад, поръсваме със смлени орехи, захар и ванилия и навиваме на руло.Намазваме с разбито яйце, нареждаме във формите за печене, поставяме го още малко и печем.
2 вариант - орехова плънка:
Варим орехите, млякото, захарта лимоновата кора и ванилията до гъста каша. След изстиване намазваме тестото, навиваме, намазваме отгоре с яйце и печем.
Коментари