Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Пълнен козунак

Пълнен козунак

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8361
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Направете Великден по-тържествен и вкусен с този разкошен пълнен козунак"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 40 г
  • яйца - 5 бр.
  • мас - 150 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 200 г
  • лимонова кора
  • ванилия
  • С плънката
  • мармалад
  • орехи - 250 г
  • жълтъци - 3 бр.
  • захар - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в дълбок съд и го оставяме на топло. В една чаша надробяваме маята, посипваме я с лъжичка захар, заливаме с 3 с.л. прясно мляко, разбъркваме и оставяме на топло да кипне.

В брашното правим вдлъбнатина, в която през цедка изсипваме маята. С лъжичка разбъркваме маята с малко брашно и така получаваме квас. Оставяме пак на топло, за да втаса.

Приготвяме сместа, с която ще размесваме тестото, като във висока тенджера слагаме яйцата и ги бием с тел, докато станат на пяна. После прибавяме млякото, свинската мас, ванилията, захарта, лимоновата кора и разбиваме хубаво.

Когато квасът се надигне, започваме да го размесваме бавно с брашното, като разреждаме, наливайки по малко от горната смес. Тестото се посолява и се меси, докато започне да се отделя от стените на съда. Ако тестото е съвсем гладко и без гранули, значи е готово. Посоляваме тестото. Завиваме го с кърпа и го оставяме на топло да втаса. След като тестото се надигне, го изваждаме на набрашнена маса. Размесваме го.

Пълнене:

1 вариант - с мармалад:

Върху масата разточваме леко, без много натиск. Намазваме с мармалад, поръсваме със смлени орехи, захар и ванилия и навиваме на руло.Намазваме с разбито яйце, нареждаме във формите за печене, поставяме го още малко и печем.

2 вариант - орехова плънка:

Варим орехите, млякото, захарта лимоновата кора и ванилията до гъста каша. След изстиване намазваме тестото, навиваме, намазваме отгоре с яйце и печем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много вкусно!
03.04.2018 22:11