Начин на приготвяне
Агнешките чревца се обръщат с обелена гладка пръчка и се измиват много добре на течаща вода.
Поставят се в тенджера заедно с агнешкия дроб, заливаме със студена вода и варим до полуготовност.
Пяната при варенето се изхвърля, бульонът се запазва, дреболиите се отцеждат и нарязват на кубчета и се връщат в бульона, течността е около 1 литър и половина.
Морковът се почиства и нарязва, добавя се в чорбата. Измива се оризът, сипваме в тенджерата и варим до готовност.
В тиган се загрява олиото и запържваме ситно нарязан пресен лук да омекне, снема се от котлона и разбъркваме с червения пипер.
Сипва се в агнешката супа, разбърква се и овкусяваме със сол и черен пипер.
Приготвя се застройка от разбит жълтък с кисело мляко, може и цяло яйце. Разбърква се с малко от топлия бульон и се връща в чорбата.
Накрая се прибавят подправките, щипка риган и задължително пресен джоджен, нарязан ситно.
Поднасяме топла чорбата, а вкусът е уникален!
Агнешката чорба за Великден е готова.
Коментари