Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница с парено тесто

Баница с парено тесто

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Баница с парено тесто2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Тази баница ще ви върне в дните от детството, които прекарвахте лятото на село"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - около 1 кг
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 ч.л. равна
  • мазнина - 50 мл олио, мас, масло
  • вода - 500 мл вряла
  • сирене - 400 г за поръсване
  • мазнина - 350 мл смес
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете смес от трите вида мазнина и отделете 400 мл от нея. В дълбока купа пресейте брашното, добавете солта, захарта и 50 мл от мазнината. Наведнъж добавете врялата вода и при енергично бъркане с шпатула бъркайте докато можете. След което продължавате да доомесвате с ръце до меко тесто.

Разкъсвате тестото на по-големи от яйце парчета. Намажете тавата с част от мазнината, всяко парче тесто топвате в мазнината, разстилате с пръсти направо в тавата на лист (нормално е да се къса, не бива да се притеснявате) с големина на дъното на тавата, като помежду им поръсвате с натрошеното сирене равномерно. Така редувате тесто и сирене до изчерпване.

Съберете краищата на баницата към средата на тавата и обърнете получената топка с подвитите краища отдолу, с ръце разстилате отново тестото до достигане размера на дъното. Накрая, с кокалчетата на пръстите притискайте тестото тук-там за образуване на ямички в баницата, полейте с останалата мазнина.

Поставете тавата в предварително нагрята фурна на 200 градуса в първите 20 минути а после намалете градусите на 180, като леко припичате горната коричка и после завийте с фолио, общо печете за около 50 минути. Извадете изпечената баница напръскайте я леко с вода и я завийте за около 10 минути, сервирайте.

Баница, която съм яла в детството си, от ръцете на баба ми, но тя я приготвяше изцяло с разтопена мас, незабравим вкус. Вкусна с хрупкава коричка отвън и мека отвътре, както топла така и студена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: