Начин на приготвяне
Добре посолете агнешкото месо и го поръсете с черен пипер.
Направете паста от червения пипер, лимоновия сок и другите подправки със зехтин и обилно намажете агнешкото.
Накълцайте лука, чесъна и всички зелени подправки, добавете им сол на вкус и ги разбъркайте с 3 с.л. зехтин.
Покрийте агнешката плешка с тази зелената смес и го оставете за 1 нощ в хладилника.
На следващия ден прехвърлете всичко в глинен гювеч, долейте вино и покрийте с капака.
Сложете агнешкото да се пече за 30 минути на 250 °C.
След това намалете и печете около 1 час и 20 минути (зависи от месото) на около 160 °C.
След това се маха капака и се добавят предварително почистените, нарязани и овкусени с малко от подправките картофи.
При нужда долейте още вино или вода и сложете отново агнешкото с картофи в гювеч в стар стил да се пече под капак за около 30-40 минути.