Оригинални сицилиански каноли

Оригинални сицилиански каноли

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k
8k
3k
4k
1
22/04/2017
"Съвършеният десерт - хрупкави каноли с нежен крем"
Приготвяне25 мин.
Готвене10 мин.
Общо35 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо21 885
  • Преглеждания за месеца153
  • Преглеждания за седмицата153
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • брашно - 250 г
  • оцет - 30 мл бял
  • вино марсала - 30 мл
  • пудра захар - 30 г
  • канела - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • кафе - 1 ч.л. прах
  • яйца - 1 бр. М
  • масло - 50 г на кубчета (стайна температура)
  • олио - 1 1/2 л за пържене
  • белтъци - за залепване крайчетата на канолите
  • КРЕМ
  • рикота - 700 г висококачествена
  • шоколад - 75 г черен на малки парчета
  • захар - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Започва се с Рикотата, която се поставя в цедка да се изцеди от излишната вода.

2. В купа се пресява брашното, добавя се солта и всички прахообразни съставки. Разбъркват се. Добавя се маслото на кубчета, размесва се и се прибавя яйцето. Течностите се прибавят внимателно, защото тестото трябва да е едновременно твърдо, но и меко, затова се прибавят бавно и се преценява колко се абсорбира влагата в брашното. Първо се измесва в самата купа, а след това върху плот с малко посипано брашно. Тестото трябва да е по-твърдо от хлебното. Увива се във фолио и се оставя на стайна температура за около 1 час да почива.

3. След като се е дренирала достатъчно Рикотата се прибавя захарта и се смачква през цедката с шпатула, за да излезе много гладък, фин крем. Прибавя се шоколадът на малки парченца. Разбърква се с шпатула. Оставя се в хладилник за около 1/2 час.

4. Тестото се разточва много тънко на 1 мм и с кръгла форма около 9 см. се изрязват кръгове, които се увиват около тръбичките за каноли, като в единия край се намазват с белтък, за да залепнат една в друга.

5. Готовите каноли се пържат в олиото на 170-180 градуса. Поставят се в олиото не повече от 3 бр., защото при повече каноли ще спадне температурата, а това е от голямо значение. След като се охладят се маха тръбичката, а канолите се пълнят чрез шприц с крем, но точно преди сервиране, защото иначе ще омекнат, а те задължително трябва да са силно хрупкави. Накрая се добавя и по една кандирана череша, може и да се натопят в малко запечени ядки.

Източник: Sonny & Gallozafferano

Забележка: Ползвала съм специални метални тръбички за каноли. Те са изключително леки, за да може да плуват в олиото. Направени са от тъничък алуминиев лист. Важното при направата на този прекрасен, деликатен десерт е разточването, то трябва да е изключително тънко, защото ако е по-дебело тестото при пърженето, канолите ще се отворят и няма да се получи желаната форма и съответно няма да има начин да се напълнят с крем. При пърженето им съм ползвала термометър.

Сицилианските каноли са един фантастичен десерт, който е смятан в Сицилия за съвършенство в кулинарията. Всяка добра италианска кулинарка се слави със свой метод за направата им. Предлагам най-разпространения вид рецепта за направата им.

Прилагам снимки на готови каноли и такива, които не успяха да им се получи точната форма. Нарочно ги разточих малко по-дебело (около 2 мм) и съответно те се разтвориха при пърженето. Прилагам и снимка на тръбичките за каноли, само за информация.

Рейтинг

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
26.04.2017 10:13
Прекрасна и предизвикателна рецепта. Изглеждат фантастично!
0
1
marcheva14
marcheva14
26.04.2017 12:08
Севдалина, благодаря! За първи път ги правя и съм доволна от резултата, но има какво още да се желае. Наистина са предизвикателство. Имат си някои особености, които ако не се спазват няма да се получат.
0
0
marcheva14
marcheva14
25.04.2017 18:47
Ани, чудесно е , че си качила още една снимка към моята рецепта на "Оригинални сицилиански каноли", но снимката ти стои странично, обърната е и не е приятно по този начин. Моля ти се оправи я. Тези каноли са толкова превъзходни, че не заслужават обърната снимка. Благодаря!
0
0