Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Яхния»Картофена яхния със зелен лук

Картофена яхния със зелен лук

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
1131k5817971
28/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Вкусна яхнийка за всички, които не хапват нищо с животински произход"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг
  • зелен лук - 7 стръка
  • пресен джоджен - 7 - 8 стръка
  • чесън - 1 скилидка
  • червен пипер - 1 с.л.
  • лютеница - 2 - 3 с.л.
  • олио
  • сол
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме картофите и ги нарязваме на средно големи кубчета.

Измиваме лука и джоджена и ги нарязваме на ситно (джоджена без дръжките).

Загряваме олиото и ги добавяме, запържваме за кратко, после прибавяме и наситнената скилидка чесън.

Подготвяме си гореща вода или бульон предварително.

В тенджерата добавяме картофите и червения пипер, запържваме и заливаме с горещата вода, да покрие картофите два-три пръста (около 2 литра).

Когато заври, добавяме лютеницата и подправяме със сол, може и черен пипер.

Когато картофите са сварени, отделяме един черпак от соса, изчакваме го да изстине и го размесваме с брашното.

Получената кашичка връщаме в тенджерата, завира за 2-3 минути и махаме от котлона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много сполучлива рецепта. Но сложих само 1л бульон. 2с.л.брашно предварително запържих в 2с.л. краве масло и 1с.л. олио
13.06.2023 21:35
Зори
Зори
Лесна, икономична и вкусна.
28.04.2017 10:31
2