Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Запеканки»Запеканка с кюфтенца и сочни зеленчуци

Запеканка с кюфтенца и сочни зеленчуци

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2012k7302k1
Запеканка с кюфтенца и сочни зеленчуци
Снимка: Невена Блажева Иванова
6 / 8
01/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Кой може да каже не, когато в чинията го чака сочна порция кюфтенца и зеленчуци"

Необходими Продукти

  • За кюфтенцата
  • кайма смес - 500 г
  • галета - 1 к.ч.
  • прясно мляко - 1 к.ч. непълна
  • кромид лук - 1 глава
  • зелена чушка - 1
  • яйце - 1 бр.
  • черен пипер
  • чубрица
  • магданоз - 1/ 2 връзка пресен
  • кашкавал - нарязан на малки кубчета
  • зеленчуци
  • патладжани - 2 тънки и дълги
  • тиквички - 3
  • домати - 4
  • кромид - 2 глави
  • зелен чесън - 1 връзка
  • вегета - 1 ч.л.
  • кашкавал - 150 г за поръсване
  • червен пипер
  • зехтин
  • [за млечно - чесновия сос]
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • майонеза - 1 с.л.
  • песто - 1 ч.л.
  • горчица - 1 ч.л.
  • чесън на прах - 1 к.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе първо кюфтенцата. Нарежете лука и чушката съвсем на ситно, към галетата прибавете прясното мляко. Омесете каймата с галетата, лука и чушката, прибавете яйцето. Подправете с пипера, чубрицата и пресния магданоз. От сместа оформете кюфтета като топчета, като в средата сложете кубче кашкавал. Оставете на хладно, докато подготвите зеленчуците.

Нарежете патладжана, тиквичките и доматите на колелца. Патладжана сложете в подсолена студена вода, за да пусне горчивия сок. Извадете патладжана от водата, измийте и подсушете. Нарежене лука на полумесеци, а пресния чесън - на ситно.

В намазнена обла тава започнете да редите ястието. Подредете и разпределете кюфтенцата в кръг, като помежду тях редувате зеленчуците -патладжан, домат, тиквичка, лук и така до изчерпване на всички продукти /приложила съм снимка в суров вид на ястието/.

Поръсете с нарязания чесън. Посипете ястието с вегетата, полейте със зехтина, завийте тавата с фолио и печете във фурна 45 мин. Отстранете фолиото и допечете още 15 мин.

В края посипете с настърган кашкавал и поръсете с червен пипер и сложете отново във фурната до разтопяване на кашкавала.

Пригответе млечно чесновия сос. Смесете млякото, майонезата, пестото и горчицата. Добавете солта, чесъна и разбъркайте с бъркалка.

Украсете и поднесете запеканката с пресен магданоз и млечно-чесновия сос.

Вкусно да ви е!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Невена, здравей!
Разрешавам си да кача още две снимки на тази прекрасна "Запеканка...." На мен много ми хареса на вкус, свежо е. Единствената разлика е , че обелих патладжана от кората, и също доматите, че не търпя люспи. Благодаря ти за идеята!
06.05.2017 22:30
2
1
Покажи всички подкоментари
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Невена, как ще се отказваш, миличка, аз съм ти голям фен, с голямо удоволствие преглеждам рецептите ти, които са винаги перфектно поднесени. Всички кулинари тук имат специфичен начин на изразяване, чрез рецепти и снимки, и тези от нас, които са често в сайта вече сме свикнали само по снимката да познаваме коя рецепта на кой автор е и да ти кажа вече разпознавам и твоите :) Готвиш с чувство и това си личи по резултата, който показваш. Прекрасни кулинари като теб трябва да имат самочувствие и никога да не се отказваш от страстта ти към готвенето.
03.05.2017 09:11
3
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Невена, много си мила! За какво ниво говориш, няма такова нещо, имам толкова провали, че и никога няма да ги покажа от срам, честно!! Не съм човек който може да ги публикувала за да ми се види резила...
И още нещо да добавя, Невена, аз говоря на "ти", на всички , смятам че нямаш нещо против, така е прието негласно във всеки форум, във всяко интернет пространство. Да се обръщам към всяка от вас с Г-жо, Г-ца, Г-не и т.н. да говоря "Вие" не е прието в пространството, само споделих, мила, сега да не вземеш да подскочиш и ти. Освен това аз си ви чувствам вече и близки, е някои от вас, разбира се.
Рецептата ти е записана в онзи тефтер за добри рецепти...Поздрав!
02.05.2017 22:44
1
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Ау, Невена, как хубаво изглежда, голямо Браво!! Богата рецепта, така обичам с много съставки и зеленчуци и си я записах и в най-скоро време ще я приготвя. Снимките са ти много добри!! Чудна,чудна е!!
01.05.2017 23:53
1
1
Покажи всички подкоментари