Начин на приготвяне
Белтъците трябва да са студени направо от хладилника. Разделете белтъците от жълтъците внимателно, за да не попадне и капка жълтък с тях. Разбийте ги с миксер на бавни обороти за 1 минута, а после увеличете оборотите.
Започнете да добавяте кристалната захар лъжица по лъжица, до стената на купата, а не в средата на сместа. След като сместа стане на сняг, намалете оборотите и добавете на части пудрата захар, към последната част добавете и ванилиите.
За по-качествено разбиване на захарта в белтъците, поставете купата в съд с топла вода. Със сладкарски пош шприцовайте готовия целувчен крем във формата, която желаете на целувките, на разстояние една от друга и в тава, постлана с хартия за печене.
Поръсете с смлени на по едро орехи и печете в предварително нагрята фурна на 70-80 градуса за около 1 час и половина, а после престояват в изключената фурна 15 минути. Наредете ги в подходящ поднос или чиния.
Основни правила които трябва да спазвате при приготвянето на целувките:
- Купата, в която ще разбивате белтъците, трябва да е метална или стъклена;
- Купата не трябва да е мазна или мокра, а много добре измита и напълно подсушена;
- Не трябва да има и частица от жълтъците в белтъците;
- Ако желаете целувките да са по-меки отвътре, започнете добавянето на захарта преди белтъците да са станали на сняг. Ако пък желаете да са по-твърди, изчаквате белтъците да станат на пухкав сняг и тогава започвате да добавяте захарта;
- Не оставяйте прекалено дълго време разбитите белтъци да престоят, до добавянето на захарта, защото вътре в тях започват да се образуват малки мехурчета с въздух и при печене целувките се пукат, вследствие на което спадат;
- На един белтък се слага – 40 г ситна кристална захар и 40 г пудра захар;
- Гаранция за успеха е стъклена суха купа, щипка сол и няколко капки оцет.