Начин на приготвяне
Страхотна рецепта с много витамини, подходяща за деца, обичащи моркови, както и за майките, решили да отслабват.
Предварително ще кажа че сиренето Бурата може да се замести с моцарела, а заедно с морковите във фурната може да се изпекат и други кореноплодни зеленчуци.
Морковите се измиват и обелват, след това се режат на пръчици (или както ги обичате).
Чесанът се обелва и счуква (пасира) с малко сол.
Фурната се загрява на 200 градуса, тавата, която сте си избрали и смятате за подходяща, се покрива с хартия за печене.
Вече нарязаните моркови се поставят в средата на избраната тава, покрита с хартия за печене, към тях се добавя е вече счуканият чесън, както и мащерката, сол на вкус, черен пипер на вкус и се полива със зехтин. Разбъркват се леко с ръка и се разпределят равномерно в тавата.
Пекат се 20 мин.
Пестото
Листата на босилека се откъсват и се слагат в блендер заедно с 50 г печени лешници, 30 г пармезан, сол на вкус, черен пипер на вкус и зехтин на вкус. Всичко се смила добре до получаване на хомогенна смес.
Вече опечените моркови се сервират със сиренето Бурата и босилековото песто, поръсени с балсамов оцет и печени лешници.