Начин на приготвяне
Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера. Маслото и крема сиренето се разбиват с миксер. Прибавят се на порции брашното с бакпулвера, а след това солта, оцета и водата, като разбъркването продължава. Замесва се меко тесто, оформя се на топка и се завива в прозрачно фолио. Полученото тесто се оставя в хладилника за около един час.
През това време се приготвя пълнежът. В купа се разбиват жълтъците с крема сиренето. Овкусяват се със сол, черен пипер и естрагон. По възможност естрагонът е хубаво да е пресен, аз за съжаление не разполагах с такъв и сложих сух. Накрая се добавя една чаена лъжичка зехтин. Сместа се разбърква хубаво до гладка и еднородна консистенция и се слага също в хладилника, докато си подготвим зеленчуците.
Патладжанът, тиквичката и морковът се измиват и се разрязват по дължина на две половини, а след това на тънки ленти с помощта на широка белачка за зеленчуци. Готовите зеленчукови ленти се слагат да се сварят леко (трябва да са полусварени, да останат леко жилави) в подсолена вряла вода. Отцеждат се и се подсушават.
Тестото се разточва на кора малко по-голяма от диаметъра на формата за печене. Формата е с откопчаващ се борд, с диаметър 20 см и е предварително покрита с хартия за печене - дъното и стените.
Тестената кора се прехвърля в нея, като с пръсти се оформя борд. Дъното се набожда на няколко места с вилица. Върху тестото се разпределя пълнежа с крема сирене.
Започва реденето на тънките ивички зеленчуци отвън навътре, като се редуват по цветове. Полива се отгоре с малко зехтин. Накрая зеленчуковият кейк се поставя да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Източник: 24kitchen.bg и yoli-www.blogspot.bg