Начин на приготвяне
Първо, правим подложката, като смиламе бисквитите в блендер. Когато бисквитите станат на прах, добавяме размекнатото масло и омесваме много добре.
Необходима ни е по-висока купа или кръгла кутия с по-малък диаметър.От хартия за печене си премерваме дължина, която да поставим по вътрешната страна на купата/кутията и която да стърчи поне 5 см нагоре извън съда. За да прикрепим хартията плътно и тя да остане в такава цилиндрична форма, може да използваме тиксо или телбод.
Сипваме бисквитената смес в съда, след като сме обвили с хартията, и хубаво натискаме, за да се покрие дъното. За тази цел е удобно да се използва стъклена чаша за вода, тъй като повърхността е малка и не удобно да се работи с лъжица.
Прибираме купата с бисквитената подложка в хладилник, за да стегне.
В купа, подходяща за ползване в микровълнова, сипваме половината от сметаната и в нея начупваме шоколада. Слагаме в микровълновата за 10 секунди, вадим, разбъркваме, добавяме бонбоните Маршмелоу и пак слагаме в микровълновата за няколко секунди. Така загряваме, вадим, разбъркваме и пак загряваме, докато сместа се разтопи и стане хомогенна. Оставяме сместа да се охлади, като от нея отделяме една чашка, която ще ни трябва след това.
В купа разбиваме останалата сметана.
В друга купа поставяме крема сиренето и с миксер леко го разбиваме, за да получим по-гладка консистенция. Смесваме разбитото крема сирене и сместа с маршмелоу и разбиваме с миксер. Добавяме сметаната и разбъркваме със шпатула /не с миксер/.
Сипваме сместа върху бисквитената подложка и прибираме във фризета, за да стегне. След около 1 час изваждаме и проверяваме, и ако се е стегнало отгоре, изсипваме отделеното количество разтопен шоколад, сметана и маршмелоу и го изсипваме върху чийзкейка. Заглаждаме и отново прибираме във фризера.
Можем да оставим чийзкейка и до следващия ден във фризера, като е необходимо да предвидим известно време, което ще е необходимо да се отпусне преди сервиране. Изваждаме го лесно от съда, като хващаме хартията и издърпваме. Добре е да направим това, когато е още полузамразен.
А и по-добре ще го разрежем, когато не е съвсем размразен.
Страхотен чийзкейк се получава.
Опитайте го!
Коментари