Начин на приготвяне
Изберете здрави и узрели череши, измийте и отстранете костилките. Поставете ги в тенджера и ги поръсете със смесените захар и ванилия, оставете ги на хладно място за 5-6 часа или най-добре за цяла нощ.
След което налейте им 1 ч.ч. вода и сока на лимона, разбъркайте добре.
Поставете тенджерата на умерен огън, а след като заври, намалете котлона на слабо и периодично отстранявайте образуващата се пяна на повърхността.
Варите така, като за готовността му проверявате по метода но капка, поставена върху студена чиния от фризера, тя трябва да не се разлива.
Готовото сладко още горещо разсипете в сухите и леко затоплени буркани във фурната на 50 градуса, затворете ги веднага и ги обърнете надолу с капачките.
Завийте ги с нещо по-дебело и така, докато напълно се охладят.
Успехът за добре затворено сладко е гарантиран!