Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Пълнен патладжан с кускус, зеленчуци и Фета

Пълнен патладжан с кускус, зеленчуци и Фета

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Пълнен патладжан с кускус, зеленчуци и Фета
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"При нас пълненият патладжан е синоним на страхотен вкус и аромат - опитайте и ще се уверите и сами"

Необходими Продукти

  • кускус - 400 г
  • патладжани - 10 бр. средно големи
  • кромид - 3 глави
  • моркови - 300 г
  • сиврия - 3 бр. (1 бр. за плънката и 2 бр. за декориране отгоре)
  • тиквичка - 1 бр.
  • домат - 3 - 4 бр.
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • копър - 1 връзка
  • магданоз - 1 връзка
  • олио - 150 мл
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • фета - 300 г
  • магданозено песто - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се обелват на ивици с белачка за зеленчуци. Не махам дръжката. Всеки срязвам на две половинки. Слагам ги в дълбок съд с подсолена вода за около час.

Изваждам и ги нареждам в тава. Поръсвам с малко олио, наливам около чаша вода, завивам с фолио и слагам във фурната, докато омекнат. Изваждам и махам фолиото. С лъжица внимателно правя гнездо за плънката на всяка половинка патладжан.

Сварявам кускуса в подсолена вода, измивам и отцеждам.

В тенджерка запържвам нарязаните на ситно кубче лук и моркови. Добавям накълцаните чесън, чушка и тиквичката. Овкусявам със сол и черен пипер.

Зеленчуците трябва да останат леко хрупкави! Прибавям кускуса, нарязаните зелени подправки и разбърквам добре. Ако е нужно доовкусявам със сол.

Пълня патладжаните с приготвената плънка. Отгоре подреждам тънички шайби белен домат и чушка. Поставям по плочка фета и запичам.

Декорирам с магданоз или магданозено песто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: