Начин на приготвяне
Измийте и подсушете почистеното пиле. В купа смесете подправките за него заедно с олиото, разбъркайте добре. Започнете да втривате сместа в пилето чрез масажиране навсякъде по повърхността му за няколко минути, оставете настрани до момента, в който ще ви потрябва.
За сармите запържете ситно нарязаният лук до омекване в малко олио. Добавете ориза и разбъркайте, поръсете с червения пипер и залейте сместа с 1 ч.ч. топла вода, посолете на вкус.
След като оризът попие водата, свалете от огъня и оставете да се поохлади. Прибавете каймата към сместа, черния пипер и омесете много добре до еднородна смес. Почистете листата на киселото зеле от грубите части и оформете малки сармички като добавяте по 1 ч.л. от сместа.
За плънката на пилето обелете, измийте и подсушете по възможност най-дребните картофки в дома ви, поръсете ги с подправките и добре ги оваляйте в тях заедно с маслото. Напълнете кухината на пилето с тях и зашийте прореза му, за да не изпадат от него.
Поставете пилето в средата на подходяща за него тава и около него наредете сармичките на ред или два, залейте ги със зелева чорба - колкото да ги покрийте.
Завийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна за около два часа печене, няколко минути преди да извадите тавата от фурната, премахнете фолиото и печете до желания от вас загар.
Това ястие е характерно за Старозагорска област а по точно град Крън, и се приготвя най-често по семейни празници, а на Коледа задължително.