Начин на приготвяне
Пригответе тестото за фокачата като пресеете брашното и солта в купа. Добавете маята, зехтина и топлата вода и замесете тесто.
Оформете го на топка, намажете купата и тестото със зехтин и покрийте с кърпа.
Оставете тестото да втаса за около 40 минути. При готовност разделете тестото на две.
Оформете с точилка или с ръце кръг или правоъгълник с големина по желание и според тавата, която ще използвате.
Тестото не трябва да е разточено на много тънко за фокача. Поставете разточеното тесто в намазана тава със зехтин или застлана с хартия за печене.
Направете с пръсти малки набождания по тестото да се получат улейчета и намажете със зехтин.
Отгоре наръсете с натрошеното на малки парчета козе сирене. Върху сиренето подредете нарязаните на тънки парчета кайсии.
Изпечете в загрята фурна на 180 градуса за около 20 мин. Извадете и оставете да поизстине. Нарежете на парчета и отгоре небрежно поставете по едно тънко парче прошуто.
Фокачата с кайсии и прошуто е готова.