Начин на приготвяне
Октоподът се размразява, почиства и се сварява в херметическа тенджера за около 40 минути на бавен огън.
Варите ли го на силен огън и повече време ще стане жилав, сух и няма да е вкусен! В тенджерата поставих коркова тапа, дафинов лист, оцет и малко вино.
Вече сварен до нарязах на парчета. Приготвям маринатата, като смесвам зехтин, лимонов сок, соев сос, черен и червен пипер, риган, едро смляна морска сол.
Поставям парчетата октопод за 10 минути в нея, след което на предварително нагрята скара за не повече от 3 минути.
Обелвам ябълката, махам семенната част с присобление за търбушене на чушки и нарязвам на шайби. В загрят и намаслен грил тиган поставям шайбите да се гриловат и от двете страни.
Нареждам ги в плато. В дупките на ябълковите кръгчета слагам по малко сладко от горски ягоди и отгоре нареждам парченцата октопод.
Декорирам с песто от чушка, резен лимон или готов лимонов сос. Ястието впечатлява с аромати и вкус и определено е за ценители!